Awas :Penggunaan Garam Dalam Membersihkan Buah / Sayur 


Garam adalah Sodium Chloride. Membasuh buah dan sayur menggunakan garam hanya akan membuatkan Pesticides menjadi lebih stabil. Sepatutnya buah di basuh dengan air terlebih dahulu, kemudian bersihkan dengan air lagi dengan menambah tepung gluten (atau kanji). Ini akan membuang racun perosak. 


Satu ujian yang dilakukan di Agensi Pemeriksaan menegaskan: sebatian garam akan menstabilkan racun perosak. Ia adalah lebih baik untuk membiarkan sayur-sayuran duduk pada suhu bilik selama setengah hari, kemudian bilas dengan air.
Sumber Jabatan Kejuruteraan Makanan berkata: garam membuat racun perosak lebih stabil kerana ikatan kimia. Sisa racun perosak dalam sayur-sayuran akan kekal melekat.
Oleh itu, racun perosak dalam sayur-sayuran perlu dikeluarkan dengan membilasnya dengan air beberapa kali. Jangan tambah garam untuk mencuci sayur-sayuran ......!



Categories: